MODEST IFTINCHI - VIOLONISTUL - PROFESORUL

,,In fiecare dintre noi exista sensul libertatii.Toata evolutia nu este decat un drum catre libertate, iar arta este cel mai scurt drum catre libertate…"
S. CELIBIDACHE

       MODEST IFTINCHI s-a nascut  in orasul Constanta la 10 aprilie 1930.La varsta de 6 ani paraseste acest oras, mutandu-se in orasul Chisinau unde a urmat cursurile claselor I-a si II-a primare.
       In anul 1938 s-a mutat in orasul Iasi, oras in care a terminat cursul primar si in care a continuat studiile la LICEUL NATIONAL.
       In anul 1944 familia sa a fost deportata in comuna Colibasi - Romanati, urmand doua trimestre ale clasei a V-a la LICEUL R.GRECEANU, din Slatina.
Reintors in Iasi in 1955, a urmat cursurile claselor a V-a, VI-a, VII-a si a VIII-a la acelasi LICEU NATIONAL, luand bacalaureatul in 1948. Paralel cu clasele V - VIII, a urmat si cursurile vechiului conservator GEORGE ENESCU din Iasi la clasa maestrului ALEXANDRU GARABET.
In anul 1950, prin desfiintarea Conservatorului din Iasi, a fost transferat la Conservatorul CIPRIAN PORUMBESCU din Bucuresti, unde urmeaza cursul de vioara la clasa maestrului ALEXANDRU TEODORESCU (an I), apoi la clasa maestrului GARABET AVACHIAN, pana la terminarea studiilor , in anul 1958 obtinand diploma ,,Examenului de stat".
Din 27 decembrie 1952, inca student fiind, functioneaza ca  violonist in ORCHESTRA SIMFONICA A CINEMATOGRAFIEI, pana la 1 mai 1964, data la care s-a transferat in invatamant la LICEUL DE MUZICA NR.2 (actual LICEUL GEORGE ENESCU) unde funtiona prin cumul inca din septembrie 1960.In cadrul LICEULUI DE MUZICA NR.2, detine ulterior functia de sef de catedra (catedra de coarde).
In perioada ianuarie - august 1968 , la invitatia ORCHESTREI FILARMONICII DE STAT , functioneaza ca prim violonist in regim de cumul.
In septembrie 1970 se transfera prin concurs la CONSERVATORUL DE MUZICA CIPRIAN PORUMBESCU (Bucuresti), ca lector universitar.
In anul 1990, i se acorda binemeritatul titlu de profesor universitar, dupa o activitate violonistica de 38 de ani, respectiv  26 de ani in cadrul  invatamantului.Tot din acelasi an 1990 devine sef al catedrei de coarde din cadrul CONSERVATORULUI CIPRIAN PORUMBESCU din Bucuresti, actualmente ACADEMIA  DE MUZICA, catedra pe care a pastorit-o cu mare daruire pana in anul 1999, 1 ianuarie cand s-a pensionat.Activitatea sa profesionala a continuat insa, ca profesor consultant, pana la sfarsitul vietii sale in 22 septembrie 2003.

ACTIVITATI PROFESIONALE
SUCCESE PROFESIONALE - DISTINCTII SI PUBLICATII

In anul 1969 , a intreprins un turneu in SUEDIA, cu un grup de elevi ai liceului de muzica nr.2, tara in care a sustinut si un recital , inaugurand o noua sala de concerte, recital apreciat mai mult decat favorabil; de catre intreaga presa suedeza.
In urma acestui turneu inregistreaza la RADIODIFUZIUNEA ROMANA, in prima auditie SONATA DE SJOGREN (1974),compozitor suedez, sonata dedicata lui GEORGE ENESCU.
In 1973, la 1 septembrie, a fost detasat pentru 1 an, la ordinul MINISTERULUI EDUCATIEI SI INVATAMANTULUI, ca profesor de vioara la CONSERVATORUL DIN TIRANA, ALBANIA, numele sau fiind pomenit si astazi cu elogii, de catre aproape intreg corpul profesoral si artistic din Albania.
Activitatea sa didactica s-a impletit permanent de-a lungul intregii sale vieti cu activitatea artistica, prin numeroasele concerte si recitale avute in capitala,Ateneu, Sala Radio,Sala Mica a Palatului, Sala G.Enescu a Academiei de Muzica din Bucuresti, precum si in alte orase.
De-a lungul anilor face parte anual din comisia pentru examenul de admitere in facultate, precum si in comisii de examene pentru acordarea definitivatului, gradului didactic II sau I, ca indrumator de lucrari .
Ca profesor, sustine referate in cadrul cercurilor didactico - stiintifice din liceu sau mai tarziu din facultate. A fost membru in ASOCIATIA CULTURALA RODOLFO LIPIZER (ASSOCIAZIONE CULTURALE RODOLFO LIPIZER, GORIZIA, ITALIA), la care participa cu sustinerea unor conferinte, trimise prin posta si apreciate, facandu-l membru de onoare al acestei asociatii.
Modest Iftinchi a facut parte din numeroase jurii ale concursurilor desfasurate
de-a lungul timpului, amintim CONCURSUL LIRA DE AUR  (Suceava) al carui presedinte a fost multi ani la rand, CONCURSUL NATIONAL DE INTERPRETARE MUZICALA - PAUL CONSTANTINESCU (Ploiesti)-tot ca presedinte de juriu, CONCURSUL REMEMBER ENESCU (Bucuresti), al carui organizator a fost la prima sa editie, impreuna cu directorul LICEULUI G. ENESCU, d-nul Iulian Leventiu,CONCURSUL DE INTERPRETARE - MINIATURA ROMANTICA (Galati), CONCURSUL INTERNATIONAL DE MUZICA JEUNESSES MUSICALES (Bucuresti)  ca presedinte de juriu la sectiunea ,,vioara" (1995), etc.
I se acorda PREMIUL PE   ANUL 1994  PENTRU PROMOVAREA MOSTENIRII ARTISTICE A LUI DINU LIPATII, de catre FUNDATIA DINU LIPATTI.

,,Daca as strange toti discipolii mei impanziti in toata lumea, as face o mare filarmonica de exceptie…"M. IFTINCHI

Modest Iftinchi, profesor de exceptie, poate cel mai mare profesor de vioara pe care l-a avut Romania in ultimul deceniu, a scos generatii de violonisti care astazi se bucura de un renume mondial, cu nenumarate premii internationale, discipoli ai sai care actual isi aduc aportul lor pe toate meridianele lumii:Silvia Marcovici, Gabriel Croitoru , Florin Croitoru,Madalin Voicu,Vasile Cristian, Nelu Staicov, Ionel Ungureanu, Gabriel Bugu,  Silvia Simionescu, Irina Muresan, Razvan Constantin, Mira Glodeanu, Rodica Oancea, Tereza Neculce, Mariana Abacioaiei, Dan Iarca, Stefan Horvath, George Banica ,Horia Tudor,Constantin Bobescu jr.,  sunt doar cateva din numele ucenicilor sai. Multi elevi/studenti straini au avut dorinta de a studia cu el,alegand Romania ca tara de studiu,tocmai datorita numelui MODEST IFTINCHI, tineri din Anglia, Bulgaria, Polonia, Albania, Suedia etc.
Multi dintre discipolii sai sunt astazi cadre didactice ale diferitelor institutii de profil din tara si strainatate, altii sunt in diverse orchestre nationale sau internationale  si foarte multi sunt solisti  aici sau in lume.



"Daruind, vei dobandi…" N. STEINHARDT

Modest Iftinchi a publicat numeroase lucrari stiintifice, exercitii tehnice pentru vioara, in cadrul Conservatorului : EXERCITII TEHNICE PENTRU VIOARA; SCHIMBURI DE POZITII IN DUBLE COARDE, VOL. I, II, III; STUDIUL ARPEGIILOR LA VIOARA; ARPEGII SI FORMULE MELODICE IN POZITII FIXE; EXERCITII PENTRU INDEPENDENTA MAINII STANGI; SISTEME COMBINATORII PROGRESIVE; STUDIUL SCHIMBURILOR DE POZITIE LA VIOARA , lucrarea SCHIMBURI DE POZITII IN DUBLE COARDE  fiind publicata de EDITURA MUZICALA A UNIUNII COMPOZITORILOR  in 1971.

,,Imboldul publicarii este dorinta de a aduce un aport scolii romanesti de vioara…"M. IFTINCHI
Aportul sau in scoala romaneasca si nu numai, este adus cu prisosinta, iar cei care l-au cunoscut si au stiut sa-l aprecieze la justa sa valoare, au avut un mare noroc in viata lor, fie si pentru simplu fapt ca au fost contemporani cu el…

MODEST IFTINCHI - OMUL

Tatal lui Modest Iftinchi, Gheorghe Iftinchi, fecior de plugar dintr-un sat din Bucovina, ramas orfan de tata din primul razboi mondial, dornic de invatatura, ajunge profesor de limba romana, limba greaca, limba franceza si limba germana. Mama sa, d-na Olga Comanescu (dupa a doua casatorie),a fost  profesoara de limba romana si limba latina.
Modest Iftinchi impreuna cu sora sa Ana Iftinchi, conferentiar la catedra de pian a Conservatorului Ciprian Porumbescu au sustinut  numeroase recitale cu un repertoriu variat. Sora lor din cea de a doua casatorie a Olgai Comanescu, a urmat tot o cariera muzicala, fiind profesoara de pian la Liceul George Enescu.
Modest Iftinchi se casatoreste in anul 1966 cu Mariana, cea care i-a fost alaturi pana cand Dumnezeu, l-a chemat la El. Mariana Iftinchi a fost  artist liric in CORUL RADIO, cu care inca mai colaboreaza. Din dragostea celor doi s-a nascut Olga Otilia Iftinchi, unica fiica a maestrului, care, cu tot talentul muzical (era si greu sa nu-l mosteneasca ), a urmat studiul chimiei, insa harul de pedagog il duce mai departe fiind profesoara, sef de catedra la LICEUL BILINGV MIGUEL DE CERVANTES. Sot si tata de exceptie, de o inalta tinuta morala, a fost un familist convins, si-a cladit familia pe percepte sanatoase, fiindu-le alaturi tuturor celor care aveau nevoie de el.
,,Lui Modest, exceptionalului profesor al tarii noastre" ION VOICU-22.09.1970
Nu putini au fost cei care l-au avut alaturi, ca prieten, marele violonist Ion Voicu, compozitorul Dumitru Bughici, Constantin Bobescu, Jean Bobescu, Daniel Podlovschi, Iulian Leventiu, Octavian Ratiu, Iulian Baiasu, Miron Bibu, si multi, multi altii.
A avut un idol in meseria lui, acesta a fost David Oistrach, pe care Dumnezeu a facut sa-l si cunoasca in tinerete, acesta apreciindu-l  ca violonist, Modest Iftinchi fiind pe atunci la inceput de drum violonistic.Maestru Garabet Avachian l-a numit principalul sau urmas.
MODEST i-a fost numele,MODEST i-a fost si caracterul, intotdeauna aveai din partea sa o vorba buna, un sfat, o gluma, un sprijin.Era iubitor de animale, de pasari, il impresionau pana la lacrimi.(Modest este sfantul care ocroteste animalele in calendarul crestin - ortodox)
Pentru el aspectul material n-a contat niciodata, a apreciat recunostinta morala si adevarul, de care ai parte foarte rar in ziua de astazi…

,,Acum precis le canta ingerilor…"Preot CRISTIAN DEHELEANU